Hirdetés
 

Az SAP és a Java

PDF
Nyomtatás
sapj01.jpgAki az elmúlt tíz évben informatikai fejlesztések közelében járt, minden bizonnyal hallott már a Java-ról. Ez az elnevezés egy olyan objektum-orientált nyelvet, és az arra épülő platformot takar, melyet a Sun Microsystems fejlesztett ki a 90-es évek közepére. A Java célkitűzései között szerepelt, hogy az abban írt alkalmazások függetlenek legyenek attól a platformtól, melyen futnak, illetve hogy széleskörűen támogassa az olyan működést, ahol egy adott alkalmazás több, egymással hálózati kapcsolatban levő számítógépen fut. Népszerűségét tekintve a Java ma minden egyéb megoldást túlszárnyal a vállalati informatikai rendszerek világában.

 A Java platform

Ezen népszerűségnek a már említett tulajdonságokon kívül több oka is van:

 • A Java az új évezred első évtizedének felére de facto iparági szabvánnyá vált - bár a Java sosem vált szabványügyi testületek hivatalos ajánlásává, a vele való együttműködést ma szinte minden informatikai beszállítónak biztosítania kell.
 • Alkalmazhatóság változatos hardver-, és szoftverkörnyezetekben - a Java platform független mivoltának köszönhetően egy Java alkalmazás elviekben minden olyan hardver-szoftver kombináción fut, amelyen egy Java futtatási környezet rendelkezésre áll. S bár a valóságban ez az állítás nem mindig állja meg a helyét teljes mértékben, a Java kétségtelenül előnyöket biztosít a benne írt alkalmazások különböző platformok közti hordozhatósága terén.
 • Széles körű elfogadottság - A Java nyelv, és a hozzátartozó platform az elmúlt tíz év alatt kinőtte gyermekbetegségeit, és ezzel egy időben széles körű elterjedtségre tett szert. A ma induló vállalati informatikai fejlesztések túlnyomó részt Java használatával mennek végbe.
 • Stabilitás, kiforrottság - Jelenleg a Java a 6. verziójánál tart. Az elmúlt években az új verziók mindegyike javulást hozott a biztonság és stabilitás, illetve a teljesítmény terén.
 • Nem jelent függést egy beszállítótól - A Java új képességeinek definiálására egy olyan folyamat szolgál, melyben egy közösségi csoport (Java Community Process, JCP) vállal szerepet. Ez a testület egyfelől biztosítja, hogy a Java platform nem csak egy szereplő igényeit szem előtt tartva fejlődik, másrészt az abban részt vevők többsége saját Java implementációval is rendelkezik,
 • Programkönyvtárak széles választéka áll rendelkezésre - A Java platformra fejlesztő szereplők nagy számának következményeképp nagyszámú, széles körű funkcionalitást megvalósító programkönyvtár áll rendelkezésre. Ezek a programkönyvtárak egyedi algoritmusok beépítését, vagy más rendszerekhez való kapcsolódást tesznek lehetővé.
 • Fejlesztői tudás rendelkezésre állása - A platform népszerűsége okán az elmúlt tíz évben jelentős mennyiségű fejlesztői tudás halmozódott fel, és a Java nyelv széles körben ismertté vált. A fejlesztői munkaerőpiacon ma a Java ismerete leggyakoribb képesség - ennek köszönhetően a Java alapú fejlesztésekhez szükséges fejlesztőket nem kell annyira „vadászni", mint más platformok esetében.

A fenti tényezőket figyelembe véve kijelenthető, hogy a Java technológiát érdemes számításba venni mindazoknak, akik a vállalati rendszerek piacán jelen kívánnak lenni.

Java @ SAP

Az SAP ezt az igényt felismerve alakította ki Java alapú termékcsaládját. Az ebbe tartozó eszközökkel lehetővé válik Java alapú üzleti alkalmazások létrehozása, felügyelete illetve hatékony működtetése.

Az SAP Java alapú termékportfoliójának főbb elemei a NetWeaver platform részeként érhetőek el. Főbb elemei a következők:

 • SAP NetWeaver Application Server Java - Az SAP NetWeaver Application Server Java (a továbbiakban SAP NW AS Java) az iparági szabványnak számító Java Enterprise Edition (JEE) platform megvalósítása. A JEE kompatibilitásnak köszönhetően Az SAP NW AS Java nem csak SAP Java alkalmazások elosztott környezetben történő, biztonságos, megbízható üzemeltetésére alkalmas, hanem más beszállítóktól származó Java alkalmazások is futtathatóak rajta, amennyiben azok JEE kompatibilisek. Az SAP NW AS Java azonban többet is nyújt ennél. Alapját egy speciálisan felkészített Java futtatási környezet adja, mely más termékekhez képes nagyobb megbízhatósággal képes üzemelni.

  sapj02.jpg

  Részét képezi továbbá a platformnak egy széleskörű funkcionalitással rendelkező konzisztens menedzsment rendszer is. Mindezeken felül az SAP NW AS Java képezi az alapját az SAP népszerű csapatmunka eszközének az SAP Enterprise Portal-nak is.
 • SAP NetWeaver Developer Studio - Az SAP NetWeaver Developer Studio (a továbbiakban SAP NWDS) egy integrált fejlesztési környezet, melyben JEE kompatibilis, elosztott környezetekben üzemeltethető alkalmazások hozhatók létre. Alapjául a nyílt forrású, az iparágban széles körben ismert Eclipse szolgál, melyre építve az SAP szolgáltatásorientált architektúrájába illeszkedő komponensek  létrehozását lehetővé tevő eszközt hozott létre.

  sapj03.jpg

  Az SAP az eszköz kifejlesztése során igyekezett a modell alapú fejlesztésre helyezni a hangsúlyt. Ennek köszönhetően az NWDS-ben a fejlesztések nagy része könnyen kezelhető és átlátható modellek létrehozását és módosítását jelenti.
 • SAP NetWeaver Development Infrastructure - Az SAP NWDS-t az SAP NetWeaver Development Infrastructure (a továbbiakban SAP NWDI) egészíti ki olyan képességekkel, melyek lehetővé teszik alkalmazások nagyvállalati környezetben történő fejlesztését. Az SAP NWDI ennek biztosítására egy közös fejlesztői környezetet nyújt, ahol a fejlesztések eredményei tárolhatóak, verziózhatóak, fordíthatóak. Ebben a környezetben sok egyéb funkcionalitás mellett lehetséges a fejlesztések életciklusának, illetve a fejlesztői jogosultságok szabályzásának menedzsmentje is.

Mint az látható tehát, az SAP egy teljes körű Java fejlesztői és futtatási környezetet biztosít, mely versenyképes a piacon jelen levő hasonló termékekkel, és elkötelezettségét az arra fejlesztett SAP termékek (SAP Enterprise Portal) is mutatják.

A szerző, Faludi Gábor 2005 óta az SAP munkatársa. Jelenleg az SAP Labs keretein belül Enterprise SOA és Java alapú kompozit alkalmazások létrehozására irányuló projektekben Architektként tevékenykedik.
Főbb szakterületei: Enterprise Services Oriented Architecture, Java, Kompozit alkalmazások, Üzleti folyamat modellezés, Szoftverbiztonság.

További cikkek a szerzőtől


Téma megvitatása (1 hozzászólás)
Az SAP és a Java
2008. Október 04. szombat, 01:31
** Ebben a témában a következő cikket vitatjuk meg: Az SAP és a Java **

Csak gratulálni szeretnék a cikkeidhez! Tömören, mégis érthetően foglalod össze a lényeget.

U.i.
Kár, hogy a "zérus méretű tömb vs. null" ügyben nem tudtunk megegyezni.

A téma megvitatása a fórumon. (1 hozzászólás)