Hirdetés
 

A SAP NetWeaver Java alkalmazásszerver

PDF
Nyomtatás

jsap01.jpg

A cikksorozat bevezető részében megismerhettük az SAP Java platformjának főbb elemeit: a Java alkalmazásfuttatási környezetet, a fejlesztői környezetet, és a fejlesztést elősegítő csapatmunka eszközöket. Ebben a részben ezen lista első tagja, a SAP NetWeaver Java alkalmazásszerver kerül részletesebb bemutatásra.

Az SAP alkalmazásportfoliójában a Java az ABAP futtatási környezet mellett, azzal összekapcsolódva foglal helyet. A két platform integrációjának gyakorlati megvalósításáról az alábbi diagram adhat képet:

jsap02.jpg


Az együttműködés ezen két futtatási környezet közt, mint az az ábrából kivehető, több technológia segítségével is megvalósulhat:

  • RFC: Az RFC (Remote Function Call) tradicionális kapcsolódási felület az SAP (és egyes nem SAP) alkalmazások közt. Képes szinkron és aszinkron kommunikációra, garantált kézbesítésre, tranzakciókezelésre is.
  • Web Services: A Web Services technológia nyílt szabványokon alapuló összeköttetést tesz lehetővé nem csak SAP rendszerkomponensek, hanem harmadik féltől származó megoldások hosszú sora számára is. Mi több, az SAP is ezt a megoldást választotta Enterprise SOA platformjának alapjául.

A fenti áttekintő diagramból a Java összetevőre koncentrálva a Java alkalmazásszerver (SAP NetWeaver Application Server Java, SAP NW AS Java) az, amely a Java alkalmazások SAP környezetben való futtatását lehetővé teszi.
Bár a Java világában talán sokak számára nem ismert a tény, a SAP NW AS Java egy teljes értékű, a Java Enterprise Edition előírásoknak megfelelő alkalmazásszerver, mely nemcsak SAP alkalmazások, hanem szabványos JEE Java alkalmazások futtatására is alkalmas.
Mindezen túl a SAP NW AS Java a következő szolgáltatásokat nyújtja a vállalati környezetben felmerülő igények minél magasabb szintű kiszolgálása érdekében:


Terheléselosztás: Nagy mennyiségű végfelhasználó kiszolgálása esetén felmerülhet az igény, hogy a szükséges kapacitást további alkalmazásszerverek üzembe helyezésével biztosítsák.
A SAP NW AS Java lehetőséget nyújt arra, hogy a külvilág felé egységesnek látszó szolgáltatást több alkalmazásszerver összekapcsolásával biztosítsák.

jsap03.jpg


Hibatűrés: Vállalati környezetben elengedhetetlenül fontos lehet a megfelelő rendelkezésre állás biztosítása. A SAP NW AS Java több szinten is tartalmaz ezen igény kielégítésére eszközöket. Egyfelől a fenn vázolt terheléselosztásban részt vevő alkalmazásszerverek képesek kieső „társaik" feladatainak átvételére, másfelől aJava futtatási környezet alapkövét jelentő SAP Java Virtuális Gép (Java Virtual Machine, JVM) kialakításának köszönhetően az egyes alkalmazásszervereken belül is megoldott, hogy egy hibás munkamenet ne legyen hatással a többi munkamenet épségére.

Az alábbi ábrán látható, hogy míg a tradicionális megközelítésben egy munkamenet meghibásodása (a képen pirossal jelölve) a többi munkamenetet is érvényteleníti, az SAP megoldásában ez a hatás jóval kisebb mérték

jsap04.jpg

Egységesített menedzsment felület: Az SAP NW AS Java-n belüli adminisztációs feladatok elvégzéséhez egyetlen központosított adminisztrációs felület, a SAP NetWeaver Administrator (NWA) áll rendelkezésre. Ezzel az eszközzel egységes nézetben követhetőek nyomon az alkalmazásszerver paraméterei és a benne zajló folyamatok, illetve itt változtathatóak meg az alkalmazásszerver technikai beállításai is.

A NetWeaver Administrator kezelőfelülete az alábbiakban látható módon szervezi áttekinthető egységbe a különböző adminisztrációs feladatokat:

jsap05.jpg

 

Felhasználómenedzsment: Az alkalmazásszerver által nyilvántartott felhasználókhoz való hozzáférés elsődleges pontja az User Manamement Engine (UME). Ez az eszköz képes nyilvántartani a rendszerhez hozzáférni képes felhasználókat illetve azok csoportjait, valamint a hozzájuk tartozó jogosultságokat. Lehetőséget nyújt továbbá a nyilvántartott felhasználók más forrásból, így például vállalati címtárakból (LDAP),történő származtatására is.


Enterpise SOA: a SAP NW AS Java beépített eszközöket tartalmaz az SAP Enterprise SOA platform alapjait képző Web Services alapú szolgáltatások nyújtására, illetve azok felhasználására.

Open SQL: A különböző relációs adatbázisokhoz való hozzáférés megkönnyítése érdekében az SAP NW JAVA egy egységes SQL felületet nyújt a fejlesztők számára. Ez az egységes felület lehetővé teszi, hogy a különböző beszállítóktól származó adatbáziskezelők cserélhetőek legyenek az SAP NW AS Java platformra írt alkalmazások alatt.

Összefoglalva tehát az SAP NetWeaver Application Server Java egy versenyképes és szabványos Java alkalmazásszerver, mely mind szabványos JEE alkalmazások, mind az SAP Java alapú vállalati megoldásainak számára ideális alapot biztosít. Az érdeklődők számára ajánlanám az NW AS Java oldalát az SAP fejlesztői közösségének honlapján, ahol az SAP NW AS Java, és az arra épülő kiegészítők 90 napos próbaverziója le is tölthető, illetve az SAP NW AS Java technológiával kapcsolatos legfrissebb hírek olvashatóak:

https://www.sdn.sap.com/irj/sdn/java

A szerző, Faludi Gábor 2005 óta az SAP munkatársa. Jelenleg az SAP Labs keretein belül Enterprise SOA és Java alapú kompozit alkalmazások létrehozására irányuló projektekben Architektként tevékenykedik.
Főbb szakterületei: Enterprise Services Oriented Architecture, Java, Kompozit alkalmazások, Üzleti folyamat modellezés, Szoftverbiztonság.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)