Hirdetés
 

Enterpise SOA az SAP-ban

PDF
Nyomtatás

espi001.jpgAz Enterprise Services Oriented Architecture bemutatását célzó cikksorozat előző részében ismertetésre kerültek az Enterprise SOA elméleti alapjai. A továbbiakban az ezen a téren az SAP által nyújtott lehetőségekkel ismerkedhetünk meg.

Mint az már említésre került, az Enterpise SOA fő célja a különböző rendszerek közti együttműködés, integráció elősegítése. Az SAP NetWeaver Process Integration ezen együttműködés megtervezéséhez, kialakításához és üzemeltetéséhez nyújt segítséget.
Lássuk, miből is áll ez az eszköz, és hol helyezkedik el az SAP megoldások térképén!
Amint az alábbi ábrán látható, az SAP NetWeaver az integráció több szintjét definiálja:

espi002.jpg

Ezen integrációs szintek legalapvetőbbikét az adott ügyfélnél meglevő alkalmazások és folyamatok egységes kezelése testesíti meg. Az SAP PI pontosan az itt felmerülő problémákra ad választ. Mindehhez a következő eszközöket sorakoztatja fel:

 

Integration Builder

Az Integration Builder az az eszköz, amellyel az integrációba bevonni kívánt rendszerek közti együttműködés megtervezhető, és üzembe helyezhető.
Egy ilyen, rendszerek közti megtervezett együttműködés elnevezése a PI terminológiájában az "Integration Scenario". Egy integration scenario megtervezésének keretein belül sor kerül az abban részt vevő rendszerek által kínált szolgáltatások leírására (interfaces), az ezen szolgáltatások eléréséhez szükséges kód létrehozására (proxy), illetve a szolgáltatások által igényelt és nyújtott adatstruktúrák közti konverzió meghatározására (mappings).
Egy elkészült Integration Scenario, melyben egy vállalatokon átívelő integrációs folyamat kerül megvalósításra, a következőképpen nézhet ki az Integration Builder-ben:

espi003.jpgAz Integration Scenario megtervezését követően az Integration Builder lehetővé teszi annak valós vállalati informatikai környezethez történő igazítását is.
Ez az eszköz nyújt továbbá elérést az Integration Repository-hoz, mely az Integration Scenario-k csapatmunkában történő fejlesztését, az azt alkotó elemek verzióinak kezelését, és azok rendszerek közötti szállítását teszi lehetővé.  

Integration Server

Az integráció megtervezése és üzembe helyezése után annak működéséről az Integration Server gondoskodik, mely biztosítja a rendszerek közti adatáramlást az Integration Scenario-nak megfelelően. A különböző típusú üzenetek kezelését úgynevezett adapterek teszik lehetővé az Integration Server számára. A PI több ilyen adaptert is tartalmaz, többek között az IDoc, RFC, HTTP, FTP, e-Mail, RNIF alapú adatcserét támogató rendszerekkel történő interakció lehetővé tételére.

Monitoring

A vállalati környezetben történő működéskor elsődleges szempont a megbízhatóság és a menedzselhetőség. A PI Central Monitoring lehetővé teszi a SAP PI alapon megvalósított Integration Scenario-k működésének felügyeletét, a kritikus helyzetek kezelését. Ennek keretein belül többek között nyomon követhető az Integration server komponensek és a használatban levő adapterek mindenkori állapota, az integrációban részt vevő rendszerek közti adatáramlás, a rendszer és a benne definiált folyamatok elemeinek teljesítménye. Mindezeken túl az úgynevezett end-to-end monitoring lehetővé teszi az integration scenario-n belüli folyamatok áttekintő elemzését azok működése közben. S végül a SAP PI rendszer képes arra, hogy a begyűjtött adatok függvényében az üzemeltető által kritikusnak minősített helyzetekben figyelmeztető jelzésekkel segítse a gyors beavatkozást.

A PI-t alkotó komponensek közti összefüggést az alábbi diagram érzékeltetheti:

espi004.jpg

A további fejezetekben az integráció területét elhagyva az Enterprise SOA alapját képező Web szolgáltatások SAP eszközök által történő létrehozása és felhasználása áll majd a középpontban.

 

A szerző, Faludi Gábor 2005 óta az SAP munkatársa. Jelenleg az SAP Labs keretein belül Enterprise SOA és Java alapú kompozit alkalmazások létrehozására irányuló projektekben Architektként tevékenykedik.
Főbb szakterületei: Enterprise Services Oriented Architecture, Java, Kompozit alkalmazások, Üzleti folyamat modellezés, Szoftverbiztonság.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)