Hirdetés
 

Webszolgáltatások létrehozása és felhasználása

PDF
Nyomtatás

es8001.jpgAz előző fejezetekben megismerhettük a Szolgáltatásorientált Architektúra (SOA) elméleti alapjait, illetve az SAP szolgáltatásorientált architektúra tervező és üzemeltető eszközeit. Az áttekintő kép felől a részletek kibontásának irányába tett következő lépésként ebben a cikkben szeretném bemutatni a SOA alapkövét jelentő webszolgáltatások létrehozásának és felhasználásának menetét a SAP Java fejlesztőeszközén, a SAP NetWeaver Developer Studio-n (SAP NWDS) belül.

Az SAP NetWeaver Developer Studio számos eszközt kínál a szoftverfejlesztés különböző feladatköreinek támogatására. Legyen a feladat üzleti logika, felhasználói felület vagy üzleti folyamatok fejlesztése, a megfelelő eszközök rendelkezésre állnak az SAP NWDS-ben. A különféle eszközök tekintetében mégis lehet közös pontot találni: mind képesek webszolgáltatások felhasználására, egyes esetekben webszolgáltatások nyújtására is. Mindehhez a SAP NWDS-en belül egy egységes felület áll rendelkezésre, mely a különböző eszközök esetében is azonos.
Az ez egységes felület igen sokoldalú, a szolgáltatásokat leíró információk forrásainak széles körét képes használni. Így lehetséges a webszolgáltatások információnak megszerzése:

  • Közvetlenül a webszolgáltatás leíró fájl (Web Services Description Language, WSDL) használatával
  • Egy SAP Service Registry-ből, mely egy a UDDI (Universal Description, Discovery and Integration) szabványnak megfelelő webszolgáltatás nyilvántartó eszköz.
  • Egy SAP Enterprise Services Repository-ből, amely az elsődleges, webszolgáltatásokra épülő fejlesztést támogató eszköz.

 

Létrehozás, felhasználás

Egy webszolgáltatás létrehozásakor illetve igénybevételekor az első lépés tehát a webszolgáltatást leíró információ forrásának meghatározása. Az NWDS-ben ez az első lépés a megfelelő wizard-ban így néz ki:

es8002.jpg

A webszolgáltatások létrehozásával kapcsolatban azonban fontos tudni, hogy a fenti wizard használatán kívül történhet más módszerrel is.
Ebben az esetben a webszolgáltatást leíró információ nem áll rendelkezésre. Ilyenkor a már meglevő programkódban található eljárások szolgálhatnak a létrehozandó webszolgáltatás alapjául. Ez az úgynevezett bottom-up (alulról felfele) eljárás. A fent bemutatott wizard ezzel szemben a top-down (fentről lefele) eljárást támogatja, amikor is a webszolgáltatást leíró adatok valamilyen tervezési folyamat eredményeképp már rendelkezésre állnak.
Mindazonáltal az NWDS a webszolgáltatások létrehozásának mindkét módját támogatja.

Amennyiben a webszolgáltatást leíró információkat egy Enterprise Service Repository-ből kívánjuk megszerezni, úgy a fejlesztői környezetben rendelkezni kell egy ilyen eszközzel, és annak elérési paramétereit az NWDS konfigurációjában meg kell adnunk. Ha ez mind adott, az információk elérése rendkívül egyszerűen, egy hierarchikus struktúrában történő navigálással történik:

es8003.jpg

A második lehetőség a webszolgáltatás leíró fájl betöltése a fájlrendszerből, illetve az NWDS lehetőséget kínál a WSLD elérésére közvetlenül a fellelési helyéül szolgáló szerverről is.
A harmadik lehetőség a Services Registry használata - ebben az esetben szintén meg kell adnunk az NDWS konfigurációjában a használni kívánt Services Sergistry elérési adatait, s ezután lehetőségünk nyílik az ott kiajánlott webszolgáltatások közt történő keresésre:

es8004.jpg

...majd a keresésnek megfelelő webszolgáltatás leírók közül a megfelelő kiválasztására:

es8005.jpg

Amennyiben a felhasználni vagy megalkotni kívánt webszolgáltatás jellemzőit a fentiekben ismertetett módszerek egyikével meghatároztuk, kezdődhet a fejlesztés. Ha a webszolgáltatásra épülő, vagy azt megvalósító alkalmazásunk kész van, az NWDS segítségével akár közvetlenül is eljuttathatjuk a futtatási környezetbe.

Komolyabb fejlesztési környezetekben az elkészült webszolgáltatások közvetlenül a futtatási környezetbe történő telepítése ellenjavalt - az ilyen jellegű fejlesztésre az SAP a NetWeaver Development Infrastructure nevű termékét kínálja, mely lehetővé teszi az új fejlesztések központi fordítását és tesztelését az éles futtatási környezetbe történő telepítés előtt.

Konfigurálás és üzembe helyezés

A konfigurálás és üzembe helyezés a NetWeaver Administrator eszköz segítségével zajlik a futtatási környezetben. Itt lehetőségünk nyílik az újonnan üzembe helyezett, illetve az igénybe venni kívánt webszolgáltatások elérésével kapcsolatos beállítások megtételére.
Az alábbi ábrán a kiajánlott webszolgáltatásokkal kapcsolatos lehetséges biztonsági beállítások láthatók:

es8006.jpg

Összegzés

A fentieket tekintve elmondható, hogy az SAP NWDS a webszolgáltatások létrehozásának és használatának legalapvetőbb lépéseit az SAP által nyújtott egyéb eszközökkel együttműködve, ugyanakkor a webszolgáltatásokra vonatkozó szabványok betartásával támogatja. A megfelelő SAP komponensek használatával így a fent látható módon egyszerűsödhet le egy szolgáltatásorientált architektúrára épülő vállalati rendszer alapköveinek lerakása.

 

A szerző, Faludi Gábor 2005 óta az SAP munkatársa. Jelenleg az SAP Labs keretein belül Enterprise SOA és Java alapú kompozit alkalmazások létrehozására irányuló projektekben Architektként tevékenykedik.
Főbb szakterületei: Enterprise Services Oriented Architecture, Java, Kompozit alkalmazások, Üzleti folyamat modellezés, Szoftverbiztonság.

További cikkek a szerzőtől


Nincs hozzászólása.
A téma megvitatása a fórumon. (0 hozzászólás)